Każdy przedsiębiorca powinien zdawać sobie sprawę z tego, że przygotowanie gadżetów reklamowych jako upominki dla swoich klientów jest bardzo ważnym zadaniem. Chodzi o to, że tego rodzaju elementy znacznie poprawiają wizerunek firmy, a tym samym klienci chętniej korzystają z oferty takiego przedsiębiorstwa. Dlatego właśnie co jakiś czas warto przeprowadzać nawet spontaniczne i krótki akcje promocyjne, w których będzie się jedynie wręczało klientom upominki. Najważniejsze jest to, że klient w ten sposób poczuje się doceniony, co przełoży się na bezpośrednie relacje klienta z firmą. Pozostaje jeszcze tylko ustalanie jakie produkty zamieni się na takie upominki, a następnie trzeba je przygotować i akcja reklamowa jest już gotowa.Mimo to, że wybiera się spośród popularnych i często wykorzystywanych produktów, to jednak słodycze reklamowe mogą być oryginalnym upominkiem dla klientów. Wszystko zależy od tego, jak się je przygotuje do roli gadżetów reklamowych. Wszak w przypadku słodyczy mamy szeroką gamę produktów, które można w tym celu wykorzystać. Najczęściej jednak korzysta się z cukierków, czekoladek, ciasteczek czy batoników. Takie produkty są lubiane i bardzo smaczne, a co więcej idealnie nadają się na upominki reklamowe dla klientów.
Zanim jednak słodycze reklamowe to trzeba je przygotować. Wpływ na ich oryginalność ma również smak, który w niektórych przypadkach można wybierać. Tak na przykład, jeśli chodzi o cukierki to mamy praktycznie nieograniczony wybór, jeśli chodzi o smaki i dodatki do nadzienia. Dlatego właśnie cukierki na pewno będą oryginalnym pomysłem na prezent dla klientów danej firmy.
Poza tym słodycze reklamowe to nie tylko smak i kształt, ale również wygląd zewnętrzny. W tym wypadku ma on równie duże znaczenie, ponieważ to właśnie wygląd zewnętrzny przyciąga uwagę klientów. Jednym słowem to, co na słodyczach będzie nadrukowane, jako pierwsze zobaczy klient, dlatego upominek musi być wizualnie atrakcyjny. W związku z tym decydując się na przygotowanie upominków dla swoich klientów, należy pamiętać, by po pierwsze ciekawie wyglądały, a po drugie były smaczne.